Sandhems Framtidsförening träffar Emma Hartelius som driver Grimstorps Gård. Gården har nyligen satsat på att bygga ett eget styckeri för att utveckla sin KRAV-certifierade köttproduktion. Här berättar Emma om gården, utmaningarna och framtidsdrömmarna.
Kan du berätta lite om Grimstorps Gård och bakgrunden till er satsning på styckeri?
Grimstorps Gård drivs av mig, Emma, tillsammans med mina föräldrar. Vi har en KRAV-godkänd nötköttsproduktion med en besättning som består av cirka 25 dikor och 80 ungdjur. Vi föder upp alla djur till slakt, och en del av det vi slaktar säljer vi som köttlådor direkt till kund. Företaget arrenderar all mark vi brukar, och stora delar har särskilda naturvärden (Länsstyrelsen bedömer att det finns unika arter på dessa platser som endast finns där tack vare betesdjur, till exempel Ljunghems backar och Ekängen). Företaget utför också en del tjänster kopplade till gården, såsom uthyrning av lägenheter och röjning av skog.
Tanken på ett styckeri har funnits sedan 2019, när vi sökte stöd för att renovera ladugården och blev uppmuntrade att även skriva en ansökan för förädlingsstöd. Vi har funderat på många olika alternativ för att fortsätta driva verksamheten på gården, bland annat svampodling, landbaserad fiskodling, odling av quinoa och till och med nässlor.


Vad var det som fick er att bestämma er för att starta ett styckeri på gården?
Vi bestämde oss på riktigt för två år sedan, när den nuvarande styckaren skulle sluta. Vi provade då att köra djuren till Galtholmen i Od, Herrljunga kommun. Tyvärr försvann all lönsamhet då, och alternativet var att sluta sälja köttlådor.
Hur kommer styckeriet att bidra till gårdens utveckling?
Lantbruket behöver utvecklas på något sätt för att fortsätta vara lönsamt. För mig har fler djur och mer mark inte känts så lockande, särskilt inte nu när vargen finns i närheten. Styckeriet kommer verkligen att utveckla företaget, då det ger oss ytterligare ett ben att stå på. Tanken är att det längre fram också ska skapa arbetstillfällen.


Vilka typer av kött kommer ni att erbjuda genom styckeriet, och vad gör ert utbud unikt?
I första hand kommer vi att erbjuda hängmörat KRAV-uppfött nötkött, i de lådsystem som vi har idag. Det unika jämfört med kött i butik är att du köper 10–12 % mindre vatten. Din köttfärs kommer alltså att bli stekt istället för kokt. Annars handlar det om vanliga betesdjur som håller svenska landskap öppna.
Vi kommer även att erbjuda legostyckning. Det innebär att man kan komma hit med sitt eget kött och få det hängt, styckat och packat. Den tjänsten finns inte på så nära håll här i trakten.
Kan du beskriva hur processen från djurhållning till styckning kommer att se ut på gården?
Absolut. Kalven föds här på Grimstorp någon gång i januari–mars, eller så flyttar den hit vid tre månaders ålder från Tenhults naturbruksgymnasium. Föds kalven här lever den sina första 6–8 månader med sin mamma, dricker mjölk och äter gräs. Kalvarna från Tenhult kommer regelbundet under året, då de vill ha en jämn mjölkproduktion.
När kalvarna kommer hit bor de inomhus i ungefär en månad, oavsett tid på året. Det är för att de ska vänja sig och växa till sig innan de släpps på bete. Alla djur under ett år är inomhus från oktober och äter spannmål och gräs. Korna och de äldre ungdjuren är utomhus året runt och äter enbart gräs. När djuren väger över 600 kg är de slaktmogna, vilket tar 14–27 månader. De djur vi säljer i lådorna åker till Skövde slakteri, för att sedan komma tillbaka hit och hängmöras, styckas och packas.
Vilka typer av djur finns på Grimstorps Gård?
Vi har kor av blandade raser (många av dem är inköpta och har 50 % mjölkras och 50 % köttras, som Limousin, Angus, Simmental, Hereford och Charolais). Vår avelstjur Börje är renrasig Simmental, men vi funderar på att byta till Angus (sådana de har i Yellowstone). Korna får antingen en tjur eller en kviga, så sådana har vi också på gården.
Kalvarna från Tenhult är stutar (kastrerade tjurar), oftast av mjölkras, men några är korsningar.
Vi har också Lucifer, eller Karlsson som han kallas, vår katt. På sommaren har vi dessutom några sommargrisar för husbehov.
Grimstorps Gård har fått bidrag från Leader Östra Skaraborg. Hur har det bidraget hjälpt er, och vad innebär det för projektets genomförande?
Det hjälper oss enormt mycket att få stöd för investeringarna vi gör, då det handlar om stora summor. Stödet från Leader kommer att underlätta mycket, framför allt för investeringarna i inventarier och utvecklingen av hur vi säljer lådorna, når ut till kunder och genomför kunskapshöjande insatser. Det mesta av själva lokalen är beviljat stöd från Landsbygdsprogrammet, så kallat förädlingsstöd.
Vad är de största utmaningarna ni har mött under resans gång, och hur har ni hanterat dem?
Oj, svår fråga. Det är inte helt lätt att söka stöd, så det var väl den första utmaningen. Jesper Uvesten på Leader och konsulter på Hushållningssällskapet har hjälpt oss mycket. Sedan var det bygglovet och kylanläggningarna – de har varit de största bitarna. Jag har haft jättebra snickare till hjälp, varit runt och tittat, samt frågat både han som styckade åt oss tidigare och de på Galtholmen om råd. Pappa är bra på att hitta kostnadseffektiva lösningar. Ska man göra något sådant här får man nog inte vara rädd för att fråga och våga drömma lite.
När ska styckeriet stå klart för användning, och vilka delar av djuret tar ni vara på i processen?
Det är lite inredning kvar att fixa, annars är det klart. Vi hoppas att nästa leverans av köttlådor blir härifrån. I dagsläget ingår alla detaljer i vårt lådsystem. Vi hoppas också kunna ta vara på mer ben och inälvor nu när vi har en tightare kedja, men vi börjar med det vi har nu. Att ta tillvara på skinn hade ju också varit roligt.


Hur kan man enklast köpa kött från Grimstorps Gård, och vilka alternativ finns för kunderna?
Enklast är nog att köpa köttet på Matöppet i Sandhem. Där kan du själv välja vilken detalj eller hur mycket du vill köpa. Annars kan man förboka sin köttlåda via Facebook. Vi håller också på att uppdatera hemsidan med ett bättre beställningssystem. Då kan man beställa en liten låda (10 kg) eller en stor låda (20–30 kg) och hämta den på en bestämd leveransdag. Vi planerar även någon form av gårdsbutik eller en ”boka på nätet och hämta här”-lösning till sommaren. Lådorna kommer fortfarande att vara huvudförsäljningen, men vi vill göra det enklare att köpa enstaka detaljer också.
Ekologiskt kött och inälvor har blivit populärt inom tränings- och hälsokretsar. Är det något ni märker av?
Nej, inte just nu. Jag tror att de flesta köper vårt kött för att de vet var djuret har betat och känner till gården. Att det dessutom är ekologiskt är ett plus.
Du kan äta vårt kött när du besöker Skogsro Spa och Sägnernas Hus. Kyrkvillans förskola använder nästan uteslutande vårt kött, och förra hösten levererade vi 50 kg till kommunen när de hade en lokalproducerad matvecka.